DRENTHE LIBERTY TOUR 2020

Coevorden/Westerbork 75 jaar vrijheid

3 t/m 12 april 2020

Is een initiatief van:  St. Garnizoensstad Vesting Coevorden

St. Westerbork Dorp v/d Vrijheid

Leden Keep Them Rolling

 

 

Vestingstad Coevorden

 

Bij de inval van de Duitsers, mei 1940, werd de vestingstad Coevorden verdedigd door een eenheid infanterie der Nederlandse landmacht. Om de Duitse aanval te vertragen hebben de Nederlandse verdedigers de Bentheimerbrug brug opgeblazen, een belangrijke brug in de aanvalsroute van de Duitsers. Hiermee is het gelukt om de opmars een paar dagen te vertragen.

Eén van de verdedigers van Coevorden is nog in leven (100) en wil graag in april 2020 aanwezig zijn bij de herdenking en het defilé.

De brug is tijdens de bezetting weer opgebouwd. Bij de bevrijding van noordoost Nederland door de geallieerde legers, bleek de Bentheimerbrug ook nu weer belangrijk te zijn.   Toen de Canadezen in april 1945 vanuit Duitsland de stad Coevorden wilden bevrijden hebben de Duitse verdedigers de brug weer opgeblazen. De inwoners van Coevorden hebben nog een spannende 48 uur moeten wachten op hun bevrijding.

Een gericht schot van een Sherman tank op de kerktoren koste het leven van de 3 Duitse uitkijkposten, de torenspits bleef echter heel.

De Canadezen hebben onmiddellijk een Baileybrug gelegd over de fundering van de oude brug waarna de tanks etc. hun weg konden vervolgen.

Toen de Canadese Lake Superior Regiment verder Duitsland in trok werd Vesting Coevorden overgenomen door de Belgische SAS die hier tijdelijk hun hoofdkwartier hebben ingericht van waaruit zij verschillende acties hebben ondernomen.

Al snel hebben ze zich aangesloten bij de 1e Poolse Pantser Brigade die vanuit Almelo Noordoost Nederland hebben bevrijd.

Op 3 t/m 6 april willen we o.a. deze bevrijding van Coevorden herdenken door de aanval na te bootsen. Met medewerking van ca. 50 re-enacters, KTR voertuigen en de Pontoon Group uit Medemblik, die de noodbrug komen aanbrengen waar enkele voertuigen overheen kunnen rijden. Symbolisch wordt de torenspits weer beschoten door een schot van de Sherman tank.

Er worden veteranen en VIP’s van o.a. verschillende ambassades verwacht. Samen met de CDK van Drenthe zullen zij ook het defilé afnemen.

Het bivak met displays wordt opgebouwd in het centrum van Coevorden, waar ook de andere festiviteiten plaats vinden.

 

Westerbork

 

Terwijl de Polen Emmen zuiverden werd Westerbork bevrijd door een groep Franse SAS  para’s  die de nacht ervoor waren gedropt boven Drenthe (Operation Amherst).  Zij waren ingelicht door geheim agent Willem v/d Veer van het Nr. 10 Commando, over de aanwezigheid van de Duitse Generaal Böttger op de commando post in Westerbork. De Duitsers waren al bezig de commandopost te ontmantelen toen de aanval op typische SAS manier werd ingezet. Hierbij sneuvelden veel Duitsers en raakte Böttger zwaargewond.

Bij de Fransen waren ook verliezen waardoor ze de aanval moesten afbreken en zich terug trekken. De Duitsers hebben van deze gevechtspauze gebruik gemaakt om te vluchten, waardoor de Fransen terug konden komen. De volgende dag reden de Poolse tanks door de straten van Westerbork.

Van 8 t/m 12 april worden de acties van de Franse SAS (Operation Amherst) en de acties  van de 1e Poolse pantserdivisie herdacht. In Emmen wordt op 10 april een grote herdenkingsceremonie gehouden bij het monument van de 1e Poolse Pantserdivisie in het bijzijn van een Poolse veteraan en de zoon van Generaal Maczek.

In Westerbork wordt de aanval door de Franse SAS door re-enacters nagespeeld. Bij het monument De Vlag wordt een ceremonie gehouden in het bijzijn van 3 Franse veteranen en nabestaanden, waarna in Orvelte een nieuw monument wordt onthult ter ere van de gesneuvelde Fransman Georg Taylor. Het defilé wordt o.a. ook afgenomen door de veteranen.

Het totale bevrijdingsevenement van zuidoost Drenthe is van 3 t/m 12 april 2020.

Hierbij worden verschillende dorpen aangedaan. Het tweede bivak is vanaf 8 april in Westerbork.

Para’s worden op verschillende plekken gedropt uit een Dakota (herdenking Amherst), en meegenomen door KTR voertuigen. (Commemorative Airborne Foundation).

Ook de Historische Vlucht van de Klu uit Gilze-Rijen heeft z’n medewerking toegezegd.

Tijdens dit evenement herdenken we de bevrijders uit Canada (Lake Superior Regiment), Frankrijk (3e RCP SAS), België (1e RCP,SAS), Polen (Poolse 1e  Pantserdivisie) en Engeland (RAF).

Omdat Coevorden de geboorte plaats is van generaal Van Heutz zal de mobiele brigade Regiment Van Heutz ook meewerken/aanwezig zijn tijdens het evenement.

 

Websites: www.verbondeninvrijheid.nl

                     www.dorpvandevrijheid.nl

                  

gallery/schermafbeelding 2019-10-01 om 09.30.50
gallery/csm_eerste_voertuigen_over_brug_410b_02649ecd86